Vols avortar?
A Andorra no pots, ja que l’avortament és il·legal i és considerat un delicte segons l’article 108 del Codi Penal.
Com pots fer-ho?
A Espanya, l’avortament és legal, segur i gratuït per a les ciutadanes espanyoles i europees, és a dir, aquelles amb un CIP o targeta sanitària activa a Espanya o Europa. Si vius a Andorra i cotitzes a la CASS, pots accedir-hi, però si no tens CIP, hauràs de pagar el servei. NO és gratuït per a nosaltres.
A Espanya, tens dret a avortar lliurement fins a les 14 setmanes de gestació. Entre les setmanes 14 i 22, l’avortament està subjecte a una valoració mèdica, i a partir de la setmana 22 només es permet en casos excepcionals. Pots trobar més informació a la web: vullavortar.org.
L’hospital més proper a Andorra on es practiquen avortaments és l’Hospital de la Seu d’Urgell, que des de novembre de 2021 ofereix aquest servei. No obstant això, per a pacients estrangeres (sense CIP europeu, com les residents a Andorra), només es fan avortaments farmacològics en embarassos de menys de 9 setmanes.
Avortar a l’Hospital de la Seu d’Urgell:
Demana cita amb la llevadora de l’hospital: Pots trucar per telèfon i especificar que vius a Andorra i vols avortar. Et donaran una cita informativa amb la llevadora.
Primera visita: Durant aquesta cita informativa, la llevadora farà unes preguntes i et donarà una altra cita amb el ginecòleg. Aquesta visita té un cost aproximat de 40 euros, que has de pagar per avançat.
Segona visita: La visita amb el ginecòleg es fa els dijous, on es realitza una ecografia per confirmar que l’embaràs és de menys de 9 setmanes. Si és el cas, es procedirà amb l’avortament farmacològic, que té un cost d’uns 300 euros.
Tercera visita: Passades unes 2-3 setmanes, hauràs de fer una sessió de control per assegurar que l’avortament s’ha realitzat amb èxit.
Avortar més enllà de les 9 setmanes de gestació:
Si estàs de més de 9 setmanes, l’Hospital de la Seu no pot practicar avortaments quirúrgics per a pacients estrangeres. En aquest cas, hauràs de ser derivada a altres hospitals, i el cost aproximat d’un avortament quirúrgic és de 1.000 euros.
Assistència a urgències per complicacions:
En cas de complicacions, com infeccions, hemorràgies o avortaments incomplets, pots acudir a l’Hospital de la Seu, però hauràs de cobrir les despeses associades. També pots acudir al servei d’urgències de l’Hospital d’Andorra (HNSM).
Necessites més informació?
Si tens qualsevol dubte o necessites més informació, no dubtis a contactar amb nosaltres.
CASTELLANO
¿Quieres abortar?
En Andorra no puedes, ya que el aborto es ilegal y está considerado un delito según el artículo 108 del Código Penal.
¿Cómo puedes hacerlo?
En España, el aborto es legal, seguro y gratuito para las ciudadanas españolas y europeas, es decir, aquellas con CIP o tarjeta sanitaria activa en España o Europa. Si vives en Andorra y cotizas a la CASS, puedes acceder a este servicio, pero si no tienes CIP, tendrás que pagar por él. NO es gratuito para nosotras.
En España, tienes derecho a abortar libremente hasta las 14 semanas de gestación. Entre las semanas 14 y 22, el aborto está sujeto a una evaluación médica, y a partir de la semana 22 solo se permite en casos excepcionales. Puedes encontrar más información en la web: vullavortar.org.
El hospital más cercano a Andorra donde se practican abortos es el Hospital de la Seu d’Urgell, que ofrece este servicio desde noviembre de 2021. Sin embargo, para pacientes extranjeras (sin CIP europeo, como las residentes en Andorra), solo se realizan abortos farmacológicos en embarazos de menos de 9 semanas.
Abortar en el Hospital de la Seu d’Urgell:
Pide cita con la matrona del hospital: Puedes llamar por teléfono y especificar que vives en Andorra y que quieres abortar. Te darán una cita informativa con la matrona.
Primera visita: Durante esta cita informativa, la matrona te hará unas preguntas y te dará otra cita con el ginecólogo. Esta visita tiene un coste aproximado de 40 euros, que debes pagar por adelantado.
Segunda visita: La visita con el ginecólogo se realiza los jueves, donde se hace una ecografía para confirmar que el embarazo es de menos de 9 semanas. Si es así, se procede con el aborto farmacológico, que tiene un coste de unos 300 euros.
Tercera visita: Pasadas unas 2-3 semanas, tendrás que hacer una sesión de control para asegurarte de que el aborto se ha realizado con éxito.
Abortar después de las 9 semanas de gestación:
Si tienes más de 9 semanas, el Hospital de la Seu no puede practicar abortos quirúrgicos a pacientes extranjeras. En este caso, serás derivada a otros hospitales, y el coste aproximado de un aborto quirúrgico es de 1.000 euros.
Asistencia en urgencias por complicaciones:
En caso de complicaciones, como infecciones, hemorragias o abortos incompletos, puedes acudir al Hospital de la Seu, pero tendrás que cubrir los gastos asociados. También puedes acudir al servicio de urgencias del Hospital de Andorra (HNSM).
¿Necesitas más información?
Si tienes alguna duda o necesitas más información, no dudes en contactarnos.
0 Comentaris