Acció Feminista analitza amb perspectiva de gènere els programes i les llistes electorals

26 març 2023

Acció Feminista d’Andorra hem analitzat amb perspectiva de gènere els programes electorals i les llistes de les sis candidatures que concorren a les eleccions generals que se celebren el pròxim 2 d’abril.

D’una banda, l’objectiu ha estat analitzar i investigar quines són les propostes que presenten les diferents candidatures en matèria d’igualtat de gènere als programes electorals, ja que aquests representen el full de ruta i els compromisos polítics que adquireixen, amb l’electorat, els partits polítics que es presenten als pròxims comicis. I que, en cas d’arribar al Govern, hauran de desenvolupar.

Per poder dur a terme aquesta anàlisi de les propostes, Acció Feminista hem desgranat els diferents programes electorals, analitzant concretament aquelles iniciatives que tenen com a objectiu assolir la igualtat de gènere en la societat, posant especial èmfasi en l’educació, en l’àmbit laboral, en la conciliació i corresponsabilitat, en la bretxa salarial; així com, en les accions previstes per combatre la violència de gènere i en la despenalització i legalització de l’avortament. Perquè com vam dir durant el manifest del 8 de març: “no volem més drets que els homes, volem els mateixos drets”.

Pel que fa a l’avortament, Acció Feminista d’Andorra demanem la despenalització i legalització de la interrupció voluntària de l’embaràs i poder fer-ho al nostre país, de manera universal i gratuïta. Per aquest motiu, s’ha diferenciat entre els partits que aposten per la despenalització i legalització, els que sols inclouen al programa la despenalització i els que no inclouen cap de les dues opcions anteriors. Amb aquests criteris, cinc de les sis candidatures asseguren treballar per la despenalització de l’avortament i sols dos el despenalitzaran i legalitzaran amb una llei de terminis. 

Tenint en compte aquesta informació, des d’Acció Feminista celebrem que la majoria dels partits incloguin la despenalització de l’avortament al programa electoral, treure del Codi Penal un dret humà és una gran passa pels drets de les dones al nostre país. No obstant això, creiem que aquests drets no seran plenament assolits fins que les dones no puguem decidir plenament sobre el nostre propi cos al nostre país.

D’una altra banda, des d’Acció Feminista hem volgut analitzar la representativitat de les dones a les llistes electorals. Per fer-ho, ens hem basat en els següents criteris: el percentatge global de dones en les llistes i el lloc que ocupen les candidates, partint de la base de la possibilitat que tenen d’obtenir un escó, fixant-se en els cinc primers llocs de la llista nacional i en els números u i dos de les territorials. I és que a la Llei d’igualtat entre homes i dones, aprovada durant la darrera legislatura, indica que les llistes electorals han de ser paritàries, en qüestió de gènere, i la llei s’ha de complir i desenvolupar.

*En aquest enllaç, trobareu el detall de cadascun dels aspectes destacats.

Altres publicacions…

0 Comentaris

Publica un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *