Des d’Acció Feminista ens preocupa el missatge que s’està fent arribar als joves a través dels cartells i activitats de la cinquena edició del Canòlich Music Festival.
Aquesta activitat, que vehicula valors cristians i música actual amb la voluntat d’acostar la religió catòlica al públic adolescent, juga- perillosament- a voler uns Drets Humans fets a mida, destriant i potenciant uns drets sobre uns altres, i ignorant aquells que no encaixen amb el dogma.
És ben cert, que molts dels valors (laics) de la Declaració dels Drets Humans, coincideixen amb els valors (religiosos) de la fe cristiana. Res a dir, hi ha prou feina perquè hi sumi tothom en aquesta tasca. Però el que no s’hi val és a agafar-se als Drets Humans per fer passar bou per bèstia grossa.
Citem frases textuals del Flyer i de la web:
”70è aniversari de la Declaració dels Drets humans”
TALLERS del Crist Xperience-1 – Taller 1. Drets humans i el dret a la vida.
DRETS HUMANS Després de 70 anys, els drets humans són ara més vigents que mai. Anem a despertar-los al Canòlich Music. La dignitat humana, la pau, la justícia, el dret a la vida i tants altres… Són per a tu, són per als altres.
En diverses ocasions, el text conjuga els drets humans i el dret a la vida, generant voluntària o involuntària el risc de assimilar totes dues coses. Els joves han de saber que la Santa Seu no fa la mateixa interpretació del “Dret a la Vida” que els Tractats de Drets Humans de les Nacions Unides.
Els Tractats de Drets Humans entenen que el “Dret a la vida” s’aplica després del naixement i no reconeix cap “dret prenatal”. Quan sí reconeix el dret a les dones a disposar del propi cos. (D’això el Canòlich Music Festival no en parla).
Està molt bé potenciar els valors entre els joves. Però els Drets Humans (tots) no haurien de ser una eina de màrqueting customitzable segons els interessos.
Acabem amb una reflexió, sobre el paper que juguen els organismes oficials en el suport que es fa a activitats de caire religiós. Per molt que Andorra reconeix el paper històric i cultural de l’església catòlica al país, no hauria d’oblidar que és un estat aconfessional, i que hauria de vigilar no caure en col.laboracions que es podrien titllar de proselites.
Des d’Acció Feminista Andorra alertem sobre el risc d’interpretacions “religioses” quan es parla del dret a la vida i per tant sobre el dret humà de les dones a avortar a Andorra en el marc de la Declaració Universal de Drets Humans de 1948.
* Per a més informació, podem consultar la pàgina 54 de l’informe del Comissari als drets de l’home del Consell d’Europa de desembre de 2017 titulat ”Santé et droits sexuels et reproductifs des femmes en Europe”
0 Comentaris