Sempre que el poble ho vulgui

5 novembre 2018

Us proposem una reflexió sobre les paraules del nostre Cap d’Estat, Sa Excel·lència el Copríncep Joan Enric Vives, el dia 31 d’octubre de 2018 davant de les càmeres de la Radio i Televisió d’Andorra (RTVA), les transcrivim:

“El meu compromís a ser Copríncep d’Andorra sempre que el poble ho vulgui, però aquest és un tema ben democràtic, és una qüestió del poble i potser em lamento de que segons com he dit, he fet servir una paraula, quan un vol matar un arbre, li va inoculant una gota de verí cada dia i el arbre es morirà”.

<blockquote class="twitter-tweet" data-lang="es"><p lang="ca" dir="ltr"><a href="https://twitter.com/hashtag/avortament?src=hash&ref_src=twsrc%5Etfw">#avortament</a>: El copríncep episcopal reitera la necessitat de defensar el dret a la vida | Andorra Difusió <a href="https://t.co/uEQ7CCqXgC">https://t.co/uEQ7CCqXgC</a></p>— RTVA (@rtvandorra) <a href="https://twitter.com/rtvandorra/status/1057638321239650305?ref_src=twsrc%5Etfw">31 de octubre de 2018</a></blockquote><!-- [et_pb_line_break_holder] --><script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script><!-- [et_pb_line_break_holder] -->

En la nostra qualitat d’associació que reuneix un col·lectiu de dones del país, ens correspon donar la nostra interpretació sobre la pertinència de la relació “directa” que s’està establint entre la reivindicació popular (de dones i d’homes d’Andorra) per posar fi a la penalització de l’avortament i la hipotètica no continuïtat de la figura constitucional del Coprincipat parlamentari.

  • Primer, volem recordar que allò que reivindiquem és tenir lleis que ens permetin avortar a Andorra en condicions dignes i respectuoses dels drets humans, és a dir condicions que protegeixin la nostra salut física i mental.
  • Segon, després de fer una recerca sobre els nostres drets, hem constatat que Andorra va ratificar fa 20 anys i sense cap esmena la Convenció sobre l’eliminació de totes les formes de discriminació contra la dona* de les Nacions Unides** i que per tant, té l’obligació, segons el dret internacional, de despenalitzar l’avortament per a poder garantir la salut i la llibertat de les dones d’Andorra.
  • Tercer, considerem important dir que cal estudiar amb més precisió la naturalesa de relació entre el respecte al dret a l’avortament i la no continuïtat de la figura del Coprincipat parlamentari a Andorra. Seria útil, per exemple, sospesar si és una relació de jure i/o de facto o totes dues o cap de les dues. De totes maneres, qualsevol declaració pública sobre una relació “directa” és malaurada perquè genera confusió i por en lloc de propiciar un debat assenyat i constructiu. Volem recalcar que entre el moment en que es reivindica el dret a l’avortament a Andorra i el moment en que, hipotèticament, s’hagués de canviar la figura del Coprincipat, hi ha un altre moment que s’està obviant i aquest moment és el de la decisió d’un dels nostres Caps d’Estat de seguir o no exercint aquesta funció.

Dit això, ens trobem amb les paraules de Sa Excel·lència el Copríncep Joan Enric Vives que hem transcrit més amunt. Davant d’aquesta declaració pública, volem deixar constància també públicament de que:

  • Som persones compromeses amb l’estabilitat institucional d’Andorra.
  • Som persones respectuoses dels drets humans (que inclouen els drets de les dones) a Andorra i al món.
  • Som persones responsables i, per tant, no estem “conspirant” contra la figura del Coprincipat parlamentari.

En conclusió, considerem legítim, en una democràcia, que el poble es pregunti si la continuïtat de la figura del Coprincipat, tal i com ha funcionat fins ara, no està més aviat en mans de l’autoritat que decideixi renunciar a les seves funcions, per decisió pròpia, d’acord amb la seva pròpia lectura dels tractats internacionals de drets humans.

* Observacions finals del Comitè de la CEDAW, CEDAW/C/AND/CO/2-3, 28 d’octubre de 2013

** Carta del Comitè de la CEDAW del 26 d’abril de 2017, pàgina 3

Altres publicacions…

Benvolgudes consolesses

Benvolgudes consolesses

article d'opinióJa al segle XVIII l’Olympe de Gouges constatà que el llenguatge, les paraules que decidim emprar, no...

Formació del nou Govern

Formació del nou Govern

En el marc dels nomenaments de les secretaries d’estat que està duent a terme el Govern aquests dies, des d’Acció...

0 Comentaris

Publica un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *