Reunió amb el Ministre i les assessores de Govern per tractar la Llei d’Igualtat

5 juliol 2018

Una delegació d’Acció Feminista d’Andorra es van reunir ahir a la tarda amb el Ministre de l’Interior, Xavier Espot, la secretària d’estat d’afers socials, Esther Fenoll, dues treballadores del servei de Polítiques d’Igualtat i tres assessores del ministeri,  per tal de presentar formalment la futura associació i aportar elements de treball a l’avantprojecte de Llei per la Igualtat.

Estem satisfetes en veure que el ministeri comparteix amb les formacions feministes del país la necessitat de fer una llei específica per la igualtat efectiva entre dones i homes, encara que no sigui possible fer-la realitat abans que acabi aquesta legislatura.

Andorra Feminista, després d’haver treballat el text de l’avantprojecte de llei en les diferents comissions de treball, reconeix que mentre la llei específica no arriba, aquesta proposta introdueix mesures molt importants per la igualtat de les dones, a les quals volem sumar les nostres aportacions.

Tot i que actualment la constitució no reconeix com a dret fonamental el dret a la igualtat i a la no discriminació per raó de sexe, cal recordar que ens emparen els drets humans i per tant, aquest dret, en tant que fonamental, hauria de quedar inclòs en la carta magna. Potser aquesta és una demanda que s’hauria de fer de manera formal.

Les juristes del ministeri al·leguen que la llei incorpora molts punts que introdueixen la igualtat entre homes i dones de manera molt contundent com l’article 5.

l’article 5, apartat 2, estableix que de forma particular els poders públics i les administracions públiques han d’integrar en principi d’igualtat de tracte i d’oportunitats entre dones i homes en totes les seves actuacions i en l’adopció i l’execució de les disposicions normatives i les polítiques públiques.

Nosaltres compartim la importància d’aquest punt, i és per aquest motiu que demanem que s’ampliï, s’especifiqui i que la llei  garanteixi la manera de desenvolupar-lo i aplicar-lo.

Volem que la llei sigui més específica, per no haver de dependre tant del que s’acabi desenvolupant en futurs reglaments que incloguin Plans d’igualtat: en educació o per les empreses.  Quan més específica sigui la llei, més resultats positius podem esperar.

També ens agradaria més precisió pel que fa a la futura creació de l’Observatori d’Igualtat. Ja que la llei no recull ni com funcionarà, ni de quins recursos disposarà, ni de qui dependrà. En aquest sentit, el ministre s’ha compromès a estudiar-ho per tal de donar-hi resposta.

Partim de la base de la desigualtat que patim les dones és fruit de la cultura masclista que impregna tots els actes i manifestacions del dia a dia. Per tal d’eradicar-la, doncs, cal molta consciència social per tal de poder-la visualitzar i corregir.

Si no anem a l’arrel i les causes de les discriminacions (diferents per a cada una d’elles), no podrem obtenir els resultats que volem. Per això hem demanat que la llei especifiqui que s’ha d’incidir en educació, en formació dels professionals dels serveis socials i sanitaris, dels cossos de seguretat, judicials, etc. per incorporar una perspectiva de gènere en les seves actuacions i valoracions.

Hem parlat de conciliació, de coresponsabilitat, i li hem dit que hem d’anar cap a una baixa maternal i paternal igual i intransferible, per obrir drets als homes – molts estan discriminats en aquest aspecte per les empreses, i a molts els posen impediments per què puguin agafar una baixa paternal-.

Estem preocupades per l’augment de la baixa maternal a 5 mesos, fet que creiem que pot augmentar la bretxa salarial.

En referència a l’agressió patida per Stop Violències al Roser d’Ordino, que hem volgut constatar que es tracta d’una agressió masclista, un acte de violència de gènere, i que tenim una llei específica

Agressió a Stop Violèncias patida durant el Roser d'Ordino
Agressió a Stop Violèncias patida durant el Roser d'Ordino

En resum:

Aquesta primera trobada ha estat força positiva, gràcies a la sensibilitat i receptivitat que hem trobat en l’equip ministerial a les propostes que han de servir per tractar la desigualtat de gènere.

Des del ministeri s’estudiarà la possibilitat de tenir en compte i incloure- si s’escau- les demandes de la nostra futura associació i hem acceptat formar part – a partir del mes de setembre- d’una taula amb les altres associacions de dones i el ministeri per treballar un projecte de llei per la igualtat efectiva entre homes i dones, per poder-la traspassar al proper govern.

Igualment ens han convidat a participar amb l’Àrea de Polítiques d’Igualtat en diverses accions per augmentar la igualtat entre homes I dones.

Altres publicacions…

0 Comentaris

Trackbacks/Pingbacks

  1. Podcast de l’entrevista “Al dia” d’IB3 | Acció Feminista - […] La nostra companya Antònia Escoda comentava l’idiosincràcia d’Andorra, un dels tres únics països d’Europa on no és legal l’avortament, però…

Publica un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *